2011. március 17-én Merlin Színházban tartott sajtótájékoztató

Kategória: Hírek

FORK, SPOON and KNIFE

2011. március 17-én Merlin Színházban tartott sajtótájékoztató „A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. Rendeletével kapcsolatosan.


Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak a szakmai szervezetek (Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége, valamint a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) a „zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről” szóló kormányrendelettel kapcsolatban.


A résztvevő szervezetek és tagjaik már több évtizede dolgoznak a biztonságos hazai rendezvények szervezésén, és megdöbbenve értesültek a sajtóból a Magyar Közlönyben közzétett, zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet életbelépéséről. Ez a rendelet súlyosan érinti a különböző profilú bel-, és szabadtéri rendezvényeket és fesztiválokat. Ahogy a kulturális rendezvények, a céges rendezvények szervezői, a szórakoztató ipar szereplői eddig is jogkövető magatartást tanúsítottak (erre az elmúlt hetek razziái is rávilágítottak), továbbra is elkötelezettek a törvénybetartására, amit a jelenlegi elhamarkodott rendelet nem tesz lehetővé.


A szakmai szereplők kihagyásával készült rendelet életszerűtlen szabályozásai ellehetetlenítik a kulturális rendezvény, szórakoztató rendezvény, üzleti rendezvényszervező és fesztivál szakmát. Jelen jogszabály, amennyiben a jogalkotók nem igazítják a hétköznapi gyakorlathoz, megoldhatatlan probléma elé állítja a teljes szakmát, ellehetetleníti a kulturális rendezvények, szórakoztató rendezvények, fesztiválok, vállalati ügyféltalálkozók, dolgozói bulik, szakmai tudományos találkozók, konferenciák szervezését, és lebonyolítását.


Pálosi Boglárka az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért elnöke elmondta: a hazai rendezvény szakma évtizedek óta jogkövető magatartást tanúsít. Az elmúlt húsz év statisztikái alapján, egy tragédia nem indokolja az ilye mértékű és szemléletű újraszabályozást. Az eddigi szabályozás is alkalmas volt a biztonság garantálására, csak a szabályokat be kellett volna tartatni. A nemrégiben kihirdetett rendelet azonban olyan életszerűtlen elemeket is tartalmaz, amelyek betartása mellett ellehetetlenülhet egy-egy esemény megszervezése. Ilyen például a meteorológia előrejelzés, amelyet hónapokkal a rendezvény előtt kell csatolni az engedélyezési kérelemhez.


A kulturális és szórakoztató tömegrendezvények megszervezése gyakorlat útján elsajátítható, a szakma elismert képviselőinek, és szinte a szakma egészének nincs rendzvényszervezés specifikus végezettsége ma Magyarországon, ezért a rendelet értelmében a rendezvények vagy nem kaphatnak engedélyt, vagy a szervezők „kiskapuk” használatára lesznek kényszerítve.


Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke elmondta: mivel a kormányrendelet nem definiálja pontosan a zenés táncos rendezvényeket ezért nem egyértelmű, hogy a szabadtéri és egyéb fesztiválok tekintetében is alkalmazandóak-e az új szabályok. Amennyiben a kormány nem pontosítja a zenés táncos rendezvények körét úgy több Európában elismert fesztivál is veszélybe kerülhet. Az országos fesztiválszövetségek már két esztendeje működtetik a közös regisztrációs és minősítési rendszert, ennek különböző és a kormányrendelettel releváns szegmenseit szívesen bocsájtottuk volna a törvényalkotó rendelkezésére.


Semsei Rudolf a Magyarországi Rendezvényszervezők és- szolgáltatók Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: évek óta szorgalmazzák a rendezvényszervező szakma szabályozását és hatékony ellenőrzését, amely biztosítaná, hogy csak a szabályoknak megfelelő, professzionális és biztonságos rendezvények szervezésére kerülhessen sor.


A rendezvényszervezés egy minősített szaktudást igénylő szakma, amelyet eddig Magyarországon mindennemű képesítés nélkül bárki végezhetett. Holott a rendezvény, mint azt a West Balkánban vagy a 2006. augusztus 20-án történt tragikus események is igazolják, gyakran olyan veszélyes üzem is, ami fokozottan indokolja az e tevékenységet művelő vállalkozások, személyek igazolt szakképzettségét és ellenőrzését. Ezért a szakmai szervezetek elengedhetetlenül szükségesnek tartják a Magyar Rendezvényipari Kamara létrehozását.


Rókusfalvy Gábor a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, hogy a fenti szakmai szervezetek szívesen együttműködnek a kormánnyal az életszerűbb szabályozás érdekében.


A biztonságos és szakszerű rendezvényszervezés feltételeinek megteremtése a szövetségek számára is a legfontosabb cél immár több, mint egy évtizede, így ismételten felajánlják együttműködésüket és szakmai tapasztalataikat a biztonság érdekében elengedhetetlen, ugyanakkor a gyakorlati alkalmazhatóság próbáját kiálló jogszabály megalkotása érdekében. A szakmai szervezetek ezúton kérik, hogy a rendelet kerüljön a szakma módosításra és az új rendelet megalkotásába vonják be a teljes rendezvényszervező szakmát képviselő szervezeteket, melyek ismételten készséggel ajánlják fel a rendezvényszervezés és- szolgáltatás területén szerzett tapasztalatukat és szaktudásukat.

2011-03-18