Dj Miller Interjú a Free Magazinban (1999 február)

Kategória: Interjúk, beszélgetések

Free Magazin

Budapesten és környékén a rendezők hónapokig szerveznek egy bulit, hogy összegyűljön két-háromezer ember. Nálatok Miskén a Galaxy-ban egy teljesen szokványos szombat estén vannak ennyien.

Igen, elmondható, hogy általában olyan 1500-2000 ember megjelenik nálunk minden szombat este, különösebb szervezés nélkül. Ez egyrészt - véleményem szerint - a hely milyenségéből adódik, hisz egy elég nagy, színvonalas diszkóról van szó, kiváló személyzettel, másrészt pedig rengetegféle zenei stílusban próbálunk mozogni, és gyakorta hívunk külföldi sztárvendégeket is. Egyébként az is titka lehet a nagy létszámnak, hogy a hely júniustól szeptemberig zárva tart.

Hogy lehet egy univerzális, ennyiféle zenét játszó lemezlovasnak kielégíteni 1500-2000 ember igényét?

Megpróbálom a szintet az igényesség határain belül tartva, minden stílusból a legjobb zenéket kiválasztani, de igazából nem stílus szerint szelektálom a számokat, hanem úgy, hogy egy zene jó vagy nem jó. Szombat este a rock and rolltól kezdve a diszkón, a funkyn, a mai irányzatokon, a danceflooron, a magyar zenéken keresztül a house-ig szinte minden megfordul a repertoárban, szerintem ez a fő titok.

Mióta játszol Miskén?

Ez a harmadik idény, tehát csaknem három éve. Végül is mondhatom, hogy azóta változatlan a koncepció. Esetleg a blokkok megcserélődtek, pl. ami eddig 2 és 3 óra között volt, egy összefüggő house-osabb rész, az most átkerült a legvégére.

Véleményed szerint a három év alatt hogyan változott az igény a house-ra, techno-ra?

Úgy veszem észre, hogy az arányok nem változtak, nagyjából ugyanakkora szükség van mindegyik stílusra, viszont egy vonalat huzamosabb ideig nem lehet úgy játszani, hogy a tánctér ne ürüljön meg, ezért mindenképpen blokkokra osztva szoktam a programot összeállítani.

Egyik ismerősöm, mikor először járt a Galaxy-ban, a helyet a hangulat és a hatalmas tömeg miatt a régi Mayday-ekhez hasonlította. Úgy tudom, nálatok nem volt kifejezett techno rendezvény.

Utoljára egy nyári záró buli volt ilyen, itt abszolút csak ez a zene szólt, még abban az időben, amikor Budai és Tommyboy együtt játszottak párban

Te nagy lokálpatrióta lehetsz, mert úgy tudom, a pénteki munkád, sőt a nyári melód is valahol azon a környéken van, ahol a szombati.

Véletlen, hogy ez így jött össze. Miske Kalocsától néhány kilométerre található, a pénteki helyem pedig Bajától olyan húszasra, egy bizonyos Rém nevezetű kis faluban. A Piramid olyan 500 és 800 fő közötti létszámmal üzemel, szintén ugyanezzel a zenei koncepcióval. Mind a két helyet a Reflex Professional Sound System üzemelteti, ami egy hangtechnikai cég, méghozzá az első Magyarországon, amely magánvállalkozásban jött létre. Odakerültem Miskére, ami jól működött, így a rémi dolgot is átvettem

Ennek a rovatnak a bevezető részében az áll, hogy általában helyi sztárok lesznek a lemezlovasokból. Rólad elmondhatjuk, hogy a környék sztárja lettél?

Ezt én nem tudom lemérni, mivel itt élek fönt Pesten. Szerintem az ilyen dolgok hét közben derülnek ki, amikor a srácok beszélnek a buliról. Nem érzem magam sztárnak, nem is akarok az lenni, mert az az igazi elismerés, ha az emberek eljönnek minden szombaton, illetve pénteken, együtt buliznak velem, és meg tudom őket táncoltatni. Nekem nincsenek olyan ambícióim, hogy kimondott sztár legyek. Szerintem sok ember nem akar az lenni, hanem egyszerűen így hozza az élet, illetve a szakmai fejlődés.

A legnagyobb elismerés az, hogy a tulajdonosok, akik üzemeltetik a fent említett diszkókat, a nyári helyükre is téged választottak.

Tavaly nyáron indult el ez a dolog, szintén Bács-Kiskun megyében. Az egész országból elég sokan járnak a Szelidi-tó partjára, ezért úgy gondoltuk, hogy őket és a Miskére járó közönséget is ki kéne szolgálni. Galaxy Summer Beach-nek hívjuk a helyet, és ott is egy nagyon sikeres idényt zártunk. 1300-1400 ember volt szombatonként, emellett csütörtökön és pénteken is nyitva voltunk, amikor a Géczy Laci zenélt.

Az ország egyik csücskében zenélsz, a másikban pedig híres rádiós vagy.

Azért ez enyhe túlzás, de igen. Tatabányáról van szó, most már négy éve dolgozom ott. A FREEE Magazinnal karöltve csinálunk egy techno-house műsort, ami nyáron lesz két éves és tényleg elég szép a hallgatottsága. FREEE Party a műsor címe és minden páratlan héten csütörtökön este hét és tíz óra között fogható Tatabányán és Komárom-Esztergom megyében az FM 97.8-on. Mostanában az Underground Records-féle HouseMatic Team-mel bővült ez a dolog, akik egy órát dotálnak úgymond zeneileg.

Gondolkoztál már azon, hogy megkeresel valami nagyobb kereskedelmi rádiót?

Nem vagyok az a nyomulós fajta ilyen tekintetben sem, de ha esetleg kopogtatnak az ajtómon. Egyelőre jól érzem magam itt, és úgy gondolom, hogy még bőven van mit tanulnom erről a szakmáról.

Szerinted mi az oka annak, hogy a legnagyobb 5-8 név inkább a house műfajból ugrott ki, és nem a dancefloor és funky DJ-k közül?

Ebben nagyon nagy szerepe van a zenei divatnak. Ez egy aránylag új műfaj, régen a funkyval ugyanez volt a helyzet. Minden DJ, aki adott valamit magára, az funkyt játszott, illetve a társműfajokat, rapet, soult, stb. Most a techno- house az őrület, abban van a legtöbb fantázia. Lehet DJ-ként zenéket csinálni, végül is különösebb zenei ismeret nélkül, és ez szerintem tök jó dolog. De ha mindenki ezt csinálná, akkor megenné a fene az egészet. Szerintem mindenki foglalkozzon azzal, ami neki jó, amihez kedve van. Nem tudnám elviselni, hogy be legyek határolva bizonyos korlátok közé. Pl. techno vagy house DJ-ként nem játszhatnék le olyan funky zenét, vagy olyan dancefloort, ami nekem nagyon tetszik. Ezért nem mentem el egy irányba, hanem maradtam kicsit szélesebb zenei látókörben.

Az én véleményem az, hogy megint inkább ezek a röfögős, csujogatós sláger partik zakatolnak. Ennek az okát miben látod?

Szerintem vidéken nem is állt meg ez a dolog, folyamatosan működött, hisz mulatós nép a magyar.

Az elmúlt évben nagy divat lett a house DJ-knek mixet készíteni. Hallottam róla, hogy talán te leszel a dance DJ-k sorában az első, aki slágerdalokból fog egy hasonlót alkotni.

Egy ilyen lemezre kaptam felkérést, illetve találtuk meg egymást a Sony Music egyik emberével, Lafka Zolival. Ő egy könnyedebb, sokkal eladhatóbb egyveleget szeretne létrehozni, egy olyan emberrel, akinek a nevét még nem annyira ismerik, de régóta van a szakmában. Rám lenne bízva a zenék kiválasztása, illetve a mixelés, és az egész a Galaxy égisze alatt jelenne meg. Most minden azon múlik, hogy a szponzorok, hajlandók-e támogatni a lemezt. Remélem a tervből tavasszal valóság lesz.

szöveg: Newl
Fotó: Berzay

2010-05-25