DUSTY KID interjú

Kategória: Interjúk, beszélgetések

Deadcode.hu

Dusty Kid

Az április 10-i HYPERSPACE 2.0.1.0. egyik fő  attrakciója lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettjének tartott DUSTY KID fellépése. Az éppen vakációját töltő zenészt végül sikerült egy rövid e-mail interjúra elkapnunk.

-Legelőször is elárulnád, hogy mit csinálsz, merre jársz éppen? Min dolgozol mostanság?

- Hogy min dolgozom jelenleg? Semmin! :) Épp most tértem vissza a Távol-keletről, az elmúlt heteket Japánban töltöttem, sokat pihentem, shoppingoltam és csavarogtam az ottani barátaimmal. Nagyon kellett már egy kis kikapcsolódás. De persze mostantól újra a munkáé a főszerep!

- Mesélj egy kicsit a gyerekkorodról, a kezdetekről. Mindig is zenészként képzelted el magad?

- Igen, sosem akartam mást, mint zenész lenni. Egész kis korom óta körülvett a zene. A szüleimnek köszönhetően rock, klasszikus vagy népzenék mellett sokszor hallottam otthon elektronikus zenéket is, Kraftwerket vagy Vangelist, és mindig is vonzottak ezek az akkor még furcsának számító hangzások. Ugyancsak a szüleim támogattak abban, hogy hangszereken tanulhattam, zeneiskolát végezhettem. Aztán ahogy elkeveredtem az első techno és house partikra, rögtön rájöttem, hogy ez az a zene, amit csinálni szeretnék.

- Mely zenészek vannak rád  és a zenédre a legnagyobb hatással?

- Jelenleg például a Midlake, Michael Cretu, ha technóról van szó, akkor a Sleeparchive vagy Richie Hawtin. Fiatalabb koromban pedig a Chemical Brothers-ért voltam nagyon oda. Hú, estig sorolhatnám a neveket...

- Általában hogyan kezdesz neki egy új dal elkészítésének? Szükséged van extra motivációhoz, vagy az inspiráció csak úgy jön magától?

- Ez változó. Attól is függ például, hogy épp milyen tracken dolgozom. Van, hogy kevesebb, mint egy óra alatt megcsinálom amit szeretnék, de van, hogy évekig tart mire elérem azt, amit elgondoltam. : ) A viccet félretéve: általában úgy indulok, hogy csupán szórakozásból elkezdek mindenféle buta dallamokat játszani zongorán vagy szintin egészen addig, amíg valami érdekes ki nem alakul a dologból. Ha pedig megvan a főtéma, akkor keresek a dallamhoz valami hozzáillő ütemet. Van amikor már van valami pontos elképzelés a fejemben és megpróbálom megvalósítani, de ez számomra sokkal nehezebb módja a zenekészítésnek, mert nem mindig sikerül élőben is leutánozni azokat a hangokat, amiket lejátszok fejben.

- Jópár fotót lehetett már rólad látni, amelyeken a stúdiódban, tekintélyes mennyiségű  hangszer között pózolsz. Ha nem titok, elárulnád milyen gépekkel és egyéb felszerelésekkel dolgozol mostanában? Mik a kedvenceid?

- Több mint 20 szintetizátorom van, legtöbbjük természetesen analóg cucc. Legjobban a Jupiter 6, Sh 101 és az Andromeda szintikkel szeretek dolgozni, de imádom a korai ’80-as évek analóg szintijeit is, különösen a Roland gyártmányait. Aztán sokat használom az Abletont is, de nem szekvenszerként, hanem hangszerként, na és persze jó szemplerek nélkül sem tudnék élni.

- Épp újraindítottátok Andrea Ferlinnel a Duoteque formációt. Annak idején egy sor Duoteque megjelenést csináltatok a Boxer kiadónak, mindenki imádta őket, aztán hirtelen abbahagytátok. Várható most is folytatása a közös munkának?

- Igen, ezt határozottan megígérhetem. Az utóbbi években nem igazán jutott idő együtt dolgozni Andreával, minden időmet lekötötték Dusty Kid projektjei, a nagylemez elkészítése, fellépések, és a többi... Andrea is járta a maga útját, így aztán úgy döntöttünk, hogy egy ideig jegeljük a dolgokat. Azóta persze sokan kérdezgették, hogy mi lesz a Duoteque-vel, mikor lesznek már új megjelenések, így nem volt kérdés, hogy amint időnk engedte, újra felélesztettük a Duoteque-t.

- Pont egy év telt el a "Raver’s Diary" megjelenése óta, tervezel mostanság újabb Dusty Kid nagylemezt?

- Természetesen, de jelenleg úgy tevékenykedek a stúdióban, mint valami balfék. Több pihenésre lenne szükségem és szeretném is egy pár hónapra visszafogni a fellépéseim számát, hogy nyugodtabban gyűjthessem az ötleteket az új albumhoz.

- Mi az amit még mindenképp szeretnél elérni karriered során? Vannak olyan ambicióid, amelyeket érzésed szerint még nem teljesítettél?

- Igen, sikeres popzenéket szerezni és örökzölddé tenni őket! Mindig is vonzott a popzenék világa és persze szereztem is ilyen zenéket, így még mindig reménykedem és arról álmodozom, hogy egy nap majd dolgozhatom azokkal a művészekkel, akiknek a zenéit évek óta hallgatom. Például Madonnára vagy a Coldplay-re gondolok.

- Mi a legfontosabb lecke, amit eddig megtanultál a zeneiparban?

- Ne csinálj semmi szart! : )

- Legvégül pedig kérlek üzej pár sort a magyar rajongóidnak! Mire számíthad tőled a Hyperspace közönsége?

- Sok-sok kemény, de vidám hangulatú  technóra és house-ra, és egy kis old school feelingre. Mindig izgatott vagyok, ha egy olyan országba vagy városba utazom, ahol addig még sosem jártam. Magyarország és Budapest egy ilyen hely, így kíváncsian tekintek a Hyperspace elé. Ott találkozunk!

DUSTY KID -et Magyarországon április 10-én láthatjátok és hallhatjátok a budapesti SYMA ’B’ arénában a HYPERSPACE 2.0.1.0. -en !

www.myspace.com/dustylittlekid

www.dustykid.it

www.hyperspace.co.hu

HYPERSPACE 2.0.1.0. Official Trailer:

2010-04-01