Egbert interjú - Hyperspace

Kategória: Interjúk, beszélgetések

Az április 16-i Hyperspace 15 egyik csúcspontjának ígérkezik a közelmúlt nagy felfedezettjének, EGBERT-nek a fellépése. A szimpatikus holland művésszel készített interjút olvashatjátok a továbbiakban.


- Kezdésnek mondanál pár szót magadról? Mit kell rólad feltétlenül tudnunk?


- A nevem Egbert, és Hollandiából jövök. 25 éves vagyok és 1994 óta szerzek elektronikus zenét. A zenémet "forró techno"-ként jellemezném, melyek a parti főidejében működnek a legjobban. Imádok zenét csinálni minden áldott nap.


- Mikor kezdtél el zenét készíteni? Kinek, vagy minek a hatására merültél bele ebbe a világba?


- 7 éves lehettem és folyton láttam, hogy az unokatesóm zenéket csinál a számítógépével, és bár még túl kicsi voltam ahhoz, hogy komolyan érdekeljen a zene, mégis megtetszett, hogy a számítógépből is lehet hangokat, zenét kihozni. Lemásoltam a zenekészítő programot egy lemezre és elkezdődött a legnagyobb szenvedélyem. Az első 10 évben csak a magam szórakoztatására írtam a zenéket és csak pár ember tudta körülöttem, hogy zenét csinálok. 2007 végén összeraktam egy Myspace oldalt, feltöltöttem pár zenémet, és egy héten belül már érkeztek hozzám az érdeklődő üzenetek a szcéna komoly szereplőitől. A Secret Cinemás Jeroen Verheij is köztük volt, és rengeteget segített már a legelején. Kiadta a zenéimet az EC Records-on, és a lemezt aztán olyan nagyok pörgették, mint Sven Väth, Richie Hawtin, vagy Mauro Picotto. El se hittem, hogy mi történik körülöttem.


- Hogyan fogadják a családtagjaid a zenélést?


- Haha! A legtöbb családtagom elég nehezen érti meg ezt az egészet. Általában mutatok nekik pár videót például arról, amikor 10 000 ember megőrül a fellépéseimen. Ilyenkor azért egy kicsit sikerül megérteniük a techno erejét.


- Hollandia rengeteg elismert művészt és sztárt ad a világnak az elektronikus zenék minden vállfajában. Szerinted mi a titka ennek?


- Nehéz ezt megfogalmazni, talán amiatt van, hogy nyitottan állunk hozzá a világ dolgaihoz. Nagyon sok kreativitás és design van a Holland művészetekben, legyen szó bármiről. És egyáltalán a mindennapi életben is. Valószínűleg a fű legalizálása is sokat segít az alkotói energiák felszabadulásában. : )


- Milyen zenekészítő cuccokat, programokat használsz munkád során? Jelenleg van olyan felszerelés, vagy szoftver, amit különösen kedvelsz?


- Egy nagyon erős komputerem van Genelec hangszórókkal és RME hangkártyával. Amit mostanában nagyon csípek, az a Sylenth1 virtuális analóg VSTi szintetizátor, egy egész nagy könyvtárnyi előre beállított mintát készítettem hozzá. Aztán mindent szeretek a Native Instruments-től, és Fruity Loops-ot is

szívesen használok.


- Kell valami különleges élmény, vagy környezet ahhoz, hogy inspirációt meríts és elkezdj írni egy új zenét?


- A legtöbbször egy jól sikerült fellépés jár az eszemben, és ezzel a vizióval a fejemben tudok leginkább alkotni. Néha ez sokkal erősebb feeling, mind mondjuk egy specifikus helyszín. A lényeg, hogy amikor zenét csinálok, mindig kell valamilyen vibrálásnak lennie a fejemben.


- Nagy vita tárgya mostanában a sok illegális letöltés. Neked mi a véleményed erről az egész jelenségről?


- Őszintén mondom, nekem semmi problémám ezzel, még akkor sem, ha történetesen dj-k lopják a zenéimet. De úgy gondolom, ha van pénzed, akkor sokkal tisztességesebb, ha megveszed. Egyébként is, sokkal jobb minőséget kapsz, ha fizetsz érte.


- Mostanában milyen megjelenéseket és projekteket várhatunk tőled?


- A Bedrock kiadónál fog most megjelenni egy remixem, egy másik a Drumcode-nál, és keményen dolgozom az albumomon, ami a Cocoon-nál jön majd ki. Nagyon érdekes időszak elé néz az életem.


- Már eddig is jópár top-kiadónál jelentek meg a zenéid, nem gondolkozol azon, hogy bővítsd a kört egy saját kiadó beindításával?


- Gondolkozni gondolkozom, de erre még nem a közeljövőben fog sorra kerülni.


- Jelenleg milyen kiadók és művészek munkáit tartod a legtöbbre?


- Secret Cinema új albuma egészen szenzációs, különösképpen az ambient CD-je. Imádom! Aztán Mark Marzenit Spanyolországból a másik nagy kedvencem mostanában, nagyon jó trackeket ír, és a live act- jei is ütősek. Ja, és Peter Horrevorts dolgait is szeretem, aki egyébként szintén Holland. Érdemes rá is odafigyelni!


- Elektronikus zenéken kívül szoktál otthon mást is hallgatni?


- Az ambient és chill-out hangzást szeretem otthon hallgatni, bár ezek is inkább elektronikusak. Jan Jelinek, Biosphere, Murcof, és Klaus Schulze a kedvenceim. Az ő zenéjükre igazán ki tudom kapcsolni magam.


- A producerkedés és a fellépések mellett mivel szereted tölteni a szabadidődet?


- Jelenleg a hágai Művész Akadémia hallgatója vagyok interaktív design szakon. Szeretek a barátaimmal chillezni, és ha jó az idő, megyek ejtőernyőzni. Ezt mindenkinek melegen ajánlom vasárnaponként. : )


- Az idei év előttünk álló részében mire figyeljünk majd oda veled kapcsolatban?


- A készülő album nagyon fontos, remélem a nyáron megjelenik. Rengeteg fellépés vár rám Európában, novemberben pedig jön az ausztrál turném. Nyáron persze pár ibizai parti is becsúszik majd. Aztán alig várom a nyári fesztiválokat is. A legjobb időszak az évben! : )


- Végül pedig dobj egy üzenetet a magyar rajongóidnak! Mire számíthatunk tőled a HYPERSPACE 15-ön?


- Egy biztos: masszív este lesz. Végig igyekezni fogok a tetőponton tartani a szettemet, remélem Ti magyarok is szeretitek a masszív zenéket : )


- Köszönjük szépen az interjút!


- Én köszönöm srácok! Viszlát április 16-án!

Egbert

2011-03-24